Şırnak’ın önemli ilçelerinden biri olan Silopi, Osmanlı Devleti sonrasında çizilen sınırlara göre Türkiye, Suriye ve Irak’ın kesişim noktasında, Cudi Dağı’nın güneyinde yer almaktadır. Cumhuriyet döneminde özellikle Habur sınır kapısının açılmasından sonra hızla büyüyen Silopi, günümüzde önemli bir ticaret merkezi haline gelmiştir. Ancak özellikle Cudi Dağı eteklerinde bulunan değişik din ve etnik gurupların yaşam alanı olmuş kadim köyleri ile Silopi ve çevresi köklü bir tarihe sahiptir. Aynı zamanda Güneydeki Arap ve Kuzeydeki Kürt aşiretlerinin kesişim noktasında yer almaktadır. Bu yönüyle tarih boyunca bir kavşak ve köprü vazifesi görmüştür.
Kürt, Türk, Arap, Süryani, Keldani, Ermeni, Yezidi başta olmak üzere değişik etnik ve dini guruplara ev sahipliği yapan Silopi, günümüze kadar bu dokusunu önemli ölçüde korumuştur. Aşiret yapısıyla da dikkat çeken Silopi, aynı zamanda Cizre merkezli dini hayatın önemli kollarından biri olmuştur.
Günümüzde, yaklaşık 10 milyar dolarlık ihracatın yapıldığı Habur sınır kapısının, Silopi ilçesinin sınırları içerisinde bulunması, bölgenin gelişmesi için büyük bir potansiyel oluşturmaktadır. Bu potansiyelin harekete geçirilip, bölgeden yapılan ihracatın arttırılması, bir taraftan bölgenin gelir seviyesi ve istihdam olanaklarını arttırırken diğer taraftan Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı için amaçlanan 500 milyar Dolarlık ihracat hedefine ulaşmasına katkı sunacaktır.
Bu sempozyum ile Silopi’nin tarihi, sosyal, kültürel ve dini hayatı kayıt altına alınacak, ayrıca Habur ve açılması muhtemel olan yeni sınır kapıları hakkında bir projeksiyon oluşturularak ilçenin ve bölgenin ticari potansiyeli ve gelecek vizyonuna katkı sağlanmaya çalışılacaktır.